Nuchtere Pasveer wil zo snel mogelijk kampioen met Ajax worden | RTL Nieuws

2022-05-06 18:45:32 By : Mr. Renda Steel

Een paar van zijn ploeggenoten lopen al richting hun auto als Remko Pasveer na de training van Ajax snel de gym opzoekt. Daar stoeit de doelman met wat halters en stapt hij op een fiets. "Ik heb het altijd van mijn wilskracht moeten hebben", vertelt hij even later. "Altijd extra getraind ook."

Voor iemand die zich nooit heeft gezien als groot talent staat de 38-jarige keeper er in de herfst van zijn loopbaan aardig voor. Grijze haren langs zijn slapen verraden dat hij de jongste niet meer is. Maar hij oogt sterk en fit. Een knotje op zijn achterhoofd geeft hem een beetje het uiterlijk van yogaleraar of hippe surfer. "Zolang ik haar heb, laat ik het maar groeien", stelt hij.

Pasveer maak je niet zo snel gek. Het is ook makkelijker relativeren als je weet dat een loopbaan soms van toevalligheden aan elkaar hangt. Bij de D-junioren van sc Enschede was hij nog aanvaller. "Beetje pingelen en zo", lacht hij. "Maar na een blessure van onze keeper belandde ik onder de lat. En dat beviel best goed."

Via FC Twente, Heracles, Go Ahead Eagles knokte de doelman zich naar de reservebank van PSV. Vervolgens werd hij de eerste keuze bij Vitesse, de club die hij afgelopen zomer voor Ajax verliet. "Dat was zeker ook een financiële keuze omdat ik bij Ajax twee jaar zekerheid had en bij Vitesse maar een jaar", zegt Pasveer. "Maar de sportieve keuze gaf de doorslag, zoals spelen in de Champions League en om de landstitel."

"Onana was nog geschorst en zou zijn contract waarschijnlijk niet verlengen en Maarten Stekelenburg kon ook geblesseerd raken. Helaas is dat laatste ook gebeurd en dat vind ik heel erg voor hem", stelt de zoon van voormalig keeperstrainer Eddie. "Dat heeft mijn positie wel anders gemaakt."

Pasveer blunderde nog tijdens zijn eerste optreden met Ajax in de Champions League tegen Sporting Portugal. Maar vervolgens incasseerde hij slechts vier tegentreffers in achttien competitieduels. Voorlopig hoogtepunt waren de drie reflexen waarmee hij de Noorse superspits Erling Haaland van Borussia Dortmund van scoren afhield. "Pasveer springveer, geef die man een contract tot zijn 50e", jubelde de televisiecommentator van dienst.

"Ik heb altijd gezegd dat ik tot en met mijn 40e jaar wil keepen", vertelt Pasveer. "Maar niet in het rechterrijtje van de eerste divisie." Zo ver lijkt het ook niet te komen. Het zou zelfs zomaar kunnen dat Pasveer volgende maand een uitnodiging voor het Nederlands elftal krijgt. Justin Bijlow was na de laatste interlands niet altijd foutloos bij Feyenoord en Joël Drommel lijkt zijn basisplaats bij PSV kwijt.

"Het klinkt misschien raar", antwoordt Pasveer als hem naar Oranje wordt gevraagd. "Maar ik ben daar helemaal niet mee bezig. Natuurlijk zou ik het heel leuk vinden, maar ik denk nu alleen maar aan zo snel als mogelijk kampioen worden met Ajax. Het WK is pas eind dit jaar. Misschien koopt Ajax deze zomer wel een nieuwe eerste doelman en beland ik op de bank."

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.